Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/bloghoneybee/public_html/plugins/system/st_author/st_author.php on line 38

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/bloghoneybee/public_html/plugins/system/st_author/st_author.php on line 42
Print

Σήμερα το βίντεο είναι παντού γύρω μας, δεν έχουμε μόνο βίντεο στην τηλεόραση αλλά και στο διαδίκτυο ή στα κινητά τηλέφωνα.

Το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και με διαφημιστικά email και υπάρχουν οθόνες σε κάθε κατάστημα, καφετέριες και δημόσιους χώρους.... πουλώντας, πληροφορώντας ή απλά διασκεδάζοντας. Αλλά πριν κατανοήσουμε πλήρως την δύναμη του βίντεο ως εργαλείο μάρκετινγκ ας δούμε λίγο τις 7 πιο βασικές χρήσεις του βίντεο.

1) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το βίντεο τα πηγαίνει εξαιρετικά και ως εργαλείο εκπαίδευσης. Δεν θα ήταν ωραίο αν την πρώτη μέρα πρόσληψης του εργαζόμενου όσο είναι φρέσκοι, είχαν ένα καλωσόρισμα από τον CEO, τον διευθυντή κάθε τμήματος και να έχει μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας ακόμη και αυτές του εξωτερικού. Μπορείτε να το πετύχετε αυτό με ένα βίντεο!

Η προβολή ενός βίντεο ασφαλείας ή ένα βίντεο για την λειτουργία μιας μηχανής δίνει το σωστό μήνυμα πιο αποτελεσματικά από ότι τα λόγια, οι φωτογραφίες ή κάποια διαγράμματα σε ένα εκπαιδευτικό οδηγό.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα του βίντεο είναι ότι δίνει χρόνο στον εκπαιδευόμενο να μάθει με τον δικό του ρυθμό. Τα βίντεο που έχουν γραφτεί σε DVD ή είναι φορτωμένα σε έναν υπολογιστή είναι απείρως πιο διαδραστικά. Δηλαδή ο θεατής μπορεί να το σταματήσει σε μια οποιαδήποτε σκηνή και να λύσει όλες τις απορίες του πριν συνεχίσει. Έτσι η διαδικασία της μάθησης γίνεται πιο ενεργή από ότι μέχρι τώρα όπου γινόταν στο θρανίο. Θα μάθουν πολλά περισσότερα, έτσι αποδεικνύουν και ορισμένες επιστημονικές έρευνες. 

Η διατήρηση των πληροφοριών είναι σημαντική και ο λόγος είναι τα συχνά μαθήματα όπου το προσωπικό παρακολουθεί μικρά κεφάλαια από ένα βίντεο και μετά απαντά σε ερωτήσεις. Αυτό δημιουργεί  μια εκπαιδευτική συνείδηση όπου οι πληροφορίες διατηρούνται καλύτερα από ότι μια ολόκληρη ημέρα μαθημάτων και η οποία έχει ξεχαστεί μέσα σε μια εβδομάδα.

Φυσικά οι μεγάλοι εκπαιδευτές ακόμη αξίζουν τα λεφτά τους, οπότε γιατί να μην τους καταγράψετε σε βίντεο;

Ας πούμε πως έχετε έναν ειδικό που ταξιδεύει σε ολόκληρη την χώρα και εκπαιδεύει τους εργαζόμενους για να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στις πωλήσεις ή για να μάθουν να χειρίζονται ένα πρόγραμμα υπολογιστή ή απλά για να τους παρακινήσει και αν τους εμπνεύσει.

Ας υποθέσουμε τώρα ότι αυτός ο εκπαιδευτής βρίσκεται στην εταιρία σας πολλά χρόνια και τώρα φεύγει για να δουλέψει σε μια άλλη εταιρία. Μπορείτε να “κατεβάσετε” όλες τις γνώσεις του ειδικού και να τις χρησιμοποιήσετε ως εργαλείο για μελλοντικούς υπαλλήλους; Ναι μπορείτε!

Ένα βίντεο μπορεί να διατηρήσει τις παρουσιάσεις του εκπαιδευτή σας.

Μπορούμε να καταγράψουμε τις παρουσιάσεις του επιτρέποντας έτσι τους νέους εκπαιδευτές να δουν το στυλ και το περιεχόμενο των μαθημάτων του και αυτό θα εμπνεύσει τους μελλοντικούς υπαλλήλους. Όσο έχετε συμβόλαιο μαζί τους θα καταγράψουμε τις παρουσιάσεις τους και θα οπτικοποιήσουμε το περιεχόμενο έτσι να είναι διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα.

Φυσικά το ίδιο μπορεί να γίνει και με εξωτερικούς ομιλητές, για ένα μικρό αντίτιμο μπορεί να κινηματογραφηθεί η παρουσίαση τους. Έτσι βοηθάτε αυτούς που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην παρουσίαση ή ακόμη και αυτούς που την ξέχασαν. Το βίντεο μπορεί να μονταριστεί, να χωριστεί σε κεφάλαια και να φορτωθεί σε κάποιο μέσο προβολής. Είναι τόσο απλό!

 

2) ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ

Όλοι έχουμε συνηθίσει τα διαφημιστικά στην τηλεόραση ή τον κινηματογράφο. Τα προωθητικά βίντεο ή αλλιώς το βίντεο μάρκετινγκ είναι το ίδιο πράγμα απλά σε μεγαλύτερη έκδοση.

Πρέπει να πωλούν και αν προωθούν αλλά με έναν ελκυστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Συχνά το σενάριο έχει την παρακάτω δομή:

1. Υπάρχει ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί

2. Εδώ υπάρχει ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που λύνει το πρόβλημα

3. Αυτό πρέπει να κάνετε τώρα

Το τελευταίο τμήμα ονομάζεται Call To Action ή αλλιώς Παρακίνηση Σε Δράση και συνήθως είναι ένα τηλέφωνο που πρέπει να καλέσετε ή μια ιστοσελίδα που πρέπει να επισκεφθείτε.

Φυσικά μπορείτε να μην παρακολουθήσετε την παραπάνω δομή και να βάλετε την φαντασία σας να δουλέψει.

Γνωρίζουμε ωστόσο πως οι μελέτες περίπτωσης λειτουργούν εξαιρετικά σε βίντεο. Είναι καλό να διαβάζεις την δήλωση ενός πελάτη που είναι ευχαριστημένος από την υπηρεσία σας αλλά το να βλέπεις την θετική έκφραση και την γλώσσα του σώματος είναι ένα μήνυμα πολύ ισχυρό.

 

3) ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ

Αν δεν έχετε προβάλλει κάποια διαφήμιση σας στην τηλεόραση μέχρι σήμερα είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά τι μπορείτε να δείξετε και τι μπορείτε να πείτε στην τηλεόραση. Όλα τα σενάρια πρέπει να είναι ελεγμένα πριν το βίντεο πάρει άδεια για προβολή. Κάποιες φορές μπορεί να εμφανίζονται τα “ψιλά γράμματα “ ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικές διαφημίσεις ή όπου αναφέρεται επιστημονικός ισχυρισμός.

Το καλό με τα διαφημιστικά σποτ είναι ότι η εκστρατεία μάρκετινγκ δεν σταματά όταν τελειώσει ο χρόνος μετάδοσης στην τηλεόραση.

Μπορείτε εύκολα να βάλετε το βίντεο στο YouTube ή άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες και οι πιο ασυνήθιστες διαφημίσεις σίγουρα θα ανακαλυφθούν από fan οι οποίοι θα στείλουν το link στους φίλους τους. Μια διαφήμιση 30'' μπορεί να συμπιεστεί σε 2Mb με αρκετά καλή ποιότητα και μπορεί ακόμη να σταλεί μέσω email σε πιθανούς πελάτες.

 

4) ΕΜΜΕΣΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ έχουμε μίνι επεισόδια με παρόμοιους περιορισμούς όπως τα διαφημιστικά. Συχνά τα μεταμφιέζουν σε πραγματικά τηλεοπτικά προγράμματα αλλά είναι φανερό στον θεατή ότι θέλουν να πουλήσουν. Οι κανόνες των περισσότερων καναλιών ορίζουν ότι κάθε λίγα λεπτά πρέπει να εμφανίζεται η φράση “τοποθέτηση προϊόντος” για να ενημερώνονται οι θεατές για το περιεχόμενο του προγράμματος.

 

5) ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ

Εδώ έχουμε δυο κατηγορίες. Πρώτα έχουμε τις εταιρίες παραγωγής βίντεο όπως η HONEYBEE και οι οποίες δημιουργούν βίντεο για να παίζουν σε συνέδρια. Μπορεί να καλύπτουν μεγάλο εύρος από την περιγραφή ενός μεγάλου προγράμματος που έχει αγοράσει η εταιρία μέχρι μια αναφορά από την θυγατρική εταιρία που βρίσκεται εκτός της χώρας ή ακόμη και την ανακοίνωση κάποιας εξαγοράς.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η κάλυψη του ίδιου του συνεδρίου. Το πλεονέκτημα είναι ότι οι παρουσιάσεις των ομιλητών καταγράφονται και μπορούν να μοιραστούν αργότερα στο προσωπικό που δεν μπορούσε να παρευρεθεί ή δεν προσκλήθηκε για να μειωθούν τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής.

Ένα επιπλέον κέρδος από την κάλυψη συνεδρίων είναι ότι οι ομιλητές έχουν ένα αρχείο πολλών λήψεων και μπορούν να δουν οι ίδιοι πως λειτουργούν υπό πίεση κάτω από τα φώτα της σκηνής. Αυτή η ανατροφοδότηση που παίρνουν από το DVD μπορεί να τους βοηθήσει με την απόδοση τους στο μέλλον.

 

6) ΕΚΘΕΣΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Είναι στην φύση μας να ελκόμαστε από τις κινούμενες εικόνες γι' αυτό και σε κάθε περίπτερο μιας έκθεσης υπάρχει κάποιο βίντεο.

Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι να βάζουν το εταιρικό τους βίντεο να παίζει συνέχεια. Το βίντεο μπορεί αν έχει συνεντεύξεις και εκφώνηση και μετά από κάποιες επαναλήψεις χαμηλώνουν τον ήχο γιατί τους εκνευρίζει.... Βέβαια έτσι το βίντεο χάνει πλέον τον λόγο ύπαρξης του.

Ο καλύτερος τρόπος για να τα μετατρέψετε σε εκθεσιακά είναι να τα επεξεργαστείτε έτσι ώστε να έχουν χαμηλότερο ήχο και να μπουν περισσότερες εικόνες, animation και γραφικά. Το ίδιο ισχύει και για τα βίντεο στην υποδοχή μιας εταιρίας ή στον χώρο αναμονής. Το σημαντικό σημείο που προωθεί την πώληση είναι ότι προσδίδουν έναν “εταιρικό αέρα” στο χώρο αναμονής καθώς πληροφορούν τους επισκέπτες για τα τελευταία εταιρικά νέα, καθώς και αποφεύγετε η προβολή καθημερινών τηλεοπτικών εκπομπών με διαφημίσεις ανταγωνιστών.

 

7) ΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ DVD

Συχνά μια εταιρία παραγωγής όπως η HONEYBEE θα δημιουργήσει για έναν πελάτη DVD που προορίζονται για πώληση. Μπορούμε να συμβουλεύσουμε πως θα γίνει η προώθηση των DVD, τι τιμή πρέπει να μπει και αν το περιεχόμενο χρειάζεται κάποια άδεια όπως οι ταινίες.

Φυσικά η συσκευασία του DVD πρέπει να είναι πρώτης ποιότητας για ένα DVD και μια καλή εταιρία σχεδιάζει τα πάντα η ίδια ή αν έχετε εσείς κάποιες εικόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκεί να είναι καλής ανάλυσης. Οι εικόνες που μπορεί να έχετε στην ιστοσελίδα σας ίσως είναι μικρές και δεν αρκούν.

Share this:

About the author / Super User

Super User

Toan Pham

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.