Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/bloghoneybee/public_html/plugins/system/st_author/st_author.php on line 38

Strict Standards: Only variables should be assigned by reference in /home/bloghoneybee/public_html/plugins/system/st_author/st_author.php on line 42

Σαν μια καθιερωμένη βιομηχανία τα στάδια παραγωγής βίντεο και οι διάφοροι ρόλοι και οι διαδικασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν είναι καθορισμένα.

Η διαδικασία χωρίζεται σε τρεις φάσεις το pre-production, το production και το post-production.

 

PRE-PRODUCTION

Αυτό είναι το στάδιο του προγραμματισμού, εκεί που η ιδέα για το βίντεο αναπτύσσεται και γίνονται οι προετοιμασίες για την φάση της παραγωγής.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΑ

Μπορεί να έχετε μια ξεκάθαρη ιδέα για το τι θα περιέχει το βίντεο σας, ή απλά ένα στόχο για να κατευθύνετε την παραγωγή, για παράδειγμα τηλεοπτική διαφήμιση. Μια εταιρία παραγωγής βίντεο μπορεί να σας βοηθήσει να αναπτύξετε την ιδέα σας. Για μεγάλες εκστρατείες μάρκετινγκ θα πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια μιας διαφημιστικής εταιρίας. Μπορεί η εταιρία παραγωγής και η διαφημιστική να είναι το ίδιο πράγμα, για παράδειγμα μια διαφημιστική που ειδικεύεται στο viral video. Έχοντας τον στόχο ή την ιδέα κατά νου, το επόμενο που έχετε να κάνετε είναι να μαζέψετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την επιχείρηση, το προϊόν ή την υπηρεσία που θα εμφανίζεται στο βίντεο.

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Μια παραγωγή βίντεο είναι ένα μεγάλο εγχείρημα και πρέπει να είναι επιμελώς σχεδιασμένο. Αυτό σημαίνει να υπάρχουν σενάρια με τους διαλόγους για το βίντεο και/ή  storyboards. Το storyboard είναι σαν ένα κόμικ το οποίο απεικονίζει ότι θα εμφανιστεί στο βίντεο. Η συγγραφή σεναρίου συνήθως οδηγεί σε ένα πιο λεπτομερές σχέδιο για την παραγωγή του βίντεο

ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Αν το βίντεο περιλαμβάνει κάποιον ηθοποιό αυτός πρέπει να επιλεχθεί πριν το γύρισμα. Μπορεί να έχει οριστεί από την αρχή, για παράδειγμα ένα μήνυμα από τον CEO ή ένας εκπαιδευτής για ένα εκπαιδευτικό βίντεο, ή να επιθυμείτε έναν εκφωνητή ή ηθοποιό. Σκεφτείτε το επιπλέον κόστος που αυτό συνεπάγεται όμως να θυμάστε ότι το πρόσωπο του βίντεο είναι ουσιαστικά το πρόσωπο της επιχείρησης σας.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ

Το βίντεο σας μπορεί να γυριστεί αποκλειστικά σε ένα πλατό ή στην επιχείρηση σας. Διαφορετικά, η επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας καθώς παρέχει το σκηνικό του βίντεο σας και είναι όσο σημαντικοί είναι και οι ηθοποιοί που θα επιλέξετε.

 

PRODUCTION

ΓΥΡΙΣΜΑ

Το γύρισμα είναι η καταγραφή του βίντεο. Αφού είναι και η πηγή όλου του αρχικού υλικού, είναι σημαντικό να προγραμματιστεί και να εκτελεστεί με στρατιωτική ακρίβεια, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς ότι ένα γύρισμα μπορεί να είναι αρκετά ακριβό. Οι εταιρίες παραγωγής βίντεο έχουν και την εμπειρία και την γνώση γι' αυτό και να δέχεστε την γνώμη τους, όπως ποια ώρα της ημέρας έχει καλύτερο φως για το γύρισμα. Δηλαδή μην θεωρείται ότι επειδή δεν έχει δύσει ο ήλιος ακόμη υπάρχει φως για το γύρισμα. Ακούστε τους ειδικούς και να μην ξεχνάτε ότι και ένα μικρό βίντεο μπορεί να χρειαστεί ώρες ή και μέρες γυρισμάτων.

ΣΠΙΚΑΖ

Το σπικάζ είναι καταγεγραμμένη εκφώνηση η οποία προστίθεται στο βίντεο χωρίς να φαίνεται ο εκφωνητής. Συχνά αυτές οι εκφωνήσεις γίνονται σε στούντιο αλλά είναι πιθανό κάποιος εκφωνητής να καταγράψει τον εαυτό του και να στείλει το αρχείο ήχου στην εταιρία παραγωγής.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ

Κάθε τι στην οθόνη που δεν καταγράφεται από την κάμερα θεωρείται γραφικό. Αυτό περιλαμβάνει υπότιτλους και τίτλους καθώς και λογότυπα και φωτογραφίες. Τα γραφικά μπορεί να περιλαμβάνουν και animation, αν και αν θέλετε ένα βίντεο αποκλειστικά με animation πρέπει να το σκεφτείτε από νωρίς. Μπορείτε να προμηθεύσετε την εταιρία παραγωγής με ότι θέλετε να εμφανιστεί στο βίντεο και μην ξεχνάτε να έχετε το λογότυπο σας σε υψηλή ανάλυση μιας και το λογότυπο από την ιστοσελίδα σας δεν αρκεί. Τα γραφικά μπορεί να καταλαμβάνουν και ένα μεγάλο μέρος του post-production.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΗΧΗΤΙΚΑ ΕΦΕ

Ο ήχος και η μουσική είναι κύρια κομμάτια της παραγωγής και παίζουν σημαντικό ρόλο στην αίσθηση που αφήνει το βίντεο στους θεατές. Φανταστείτε το “Ψυχώ” του Alfred Hitchcock χωρίς την μουσική και αναρωτηθείτε αν θα είχατε την ίδια αντίδραση βλέποντας την. Ανάλογα με το έργο μπορεί να έχετε μια μουσική κατά νου ή να έχει διαλέξει μια μουσική η εταιρία παραγωγής. Η μουσική που θα διαλέξετε πρέπει να έχει άδεια χρήσης και υπάρχουν βιβλιοθήκες με μουσική όπου μπορείτε να αγοράσετε τα δικαιώματα σε πολύ χαμηλές τιμές. Τα δημοφιλή τραγούδια ωστόσο, μπορούν να κοστίζουν αρκετά. Μερικές φορές ο ήχος καταγράφεται και κατά την διάρκεια των γυρισμάτων αλλά πιο συχνά δημιουργείται μετά και συγκεκριμένα για τα ειδικά εφέ.

 

POST-PRODUCTION

Ενώ η φάση της παραγωγής έχει να κάνει με τη συλλογή πληροφοριών και του πρωτογενούς υλικού στην φάση του post-production είναι που όλα τα κομμάτια μπαίνουν στην θέση τους και ολοκληρώνουν την παραγωγή.

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ

Ο ήχος και το βίντεο πρέπει να μεταφερθούν στον υπολογιστή για να συγκεντρωθούν και να επεξεργαστούν, αυτό είναι γνωστό ως ψηφιοποίηση. Στην ψηφιοποίηση ουσιαστικά μεταφέρουμε από το ένα μέρος αποθήκευσης στο άλλο γι' αυτό δεν είναι και πολύ δημιουργική ή ενδιαφέρουσα διαδικασία.

ΜΟΝΤΑΖ

Το μοντάζ είναι το στάδιο όπου όλα τα στοιχεία του βίντεο συγχωνεύονται. Επιλέγονται τα καλύτερα πλάνα και συνδυάζονται με σωστές μεταβάσεις ανάμεσα τους, προστίθενται οι τίτλοι και τα γραφικά και στο τέλος μπαίνει ο ήχος. Εδώ καθορίζεται και το τελικό ύφος του βίντεο γι' αυτό ίσως θελήσετε να εμπλακείτε στην διαδικασία. Επίσης είναι ευκαιρία να ελιχθείτε γύρω από όποια προβλήματα υπάρχουν στα πρωτογενή πλάνα. Το μοντάζ είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία, ίσως υπάρχουν αρκετές διαφωνίες και ίσως πάρει πολύ χρόνο μέχρι να γίνει σωστά. Ενώ η γνώμη σας ως πελάτης είναι πάντα σημαντική θα πρέπει να θυμάστε ότι ένας επαγγελματίας μοντερ έχει μεγάλη εμπειρία  στο σωστό συνδυασμό δημιουργικότητας και τεχνικής δεξιότητας.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Μόλις τελειώσει το μοντάζ μπορείτε να παραλάβετε το τελικό βίντεο σε μια ή διαφορετικές μορφές. Αν το βίντεο χρησιμοποιηθεί στην τηλεόραση η εταιρία παραγωγής είναι σε θέση να σας φέρει σε επαφή και να συμβουλεύσει για την εύρεση ενός κατάλληλου μέσου. Ίσως θέλετε να έχετε και μια έκδοση για DVD. Αν το βίντεο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στο ίντερνετ πρέπει να συμπιεστεί σε μια κατάλληλη μορφή.

 

Share this:

About the author / Super User

Super User

Toan Pham

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Articles per month

Random Articles

 

 

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: